o Nas

Wyobraź sobie,

że miejsce, w którym teraz jesteś było kiedyś ogromnym piecem pełnym ognia i pyłu, gęstym od pary wodnej i dwutlenku węgla, determinowanym przez swoją Gwiazdę. Dzięki idealnej odległości od Słońca woda mogła występować w postaci płynnej. Parowała, wracała w ulewnych deszczach tworzących rzeki, te żłobiły koryta i doliny, po czym spływały do najniżej położonych miejsc tworząc oceany. Przez miliardy lat – nasza historia.

I wtedy…

…4 miliardy lat temu, nie wiadomo jak i dlaczego zdarzył się cud… życie.
Arhebakterie żywiące się ziemskim ciepłem i cyjanobakterie pochłaniające energię Słońca to przodkowie wszystkich przeszłych i dzisiejszych roślin. Przekształcały nieustannie atmosferę w naszym piecu pochłaniając z niej węgiel i zamykając go w skorupie planety. Rośliny żywiły się energią Słońca, dzięki której mogły rozbić cząsteczki wody i pobrać z nich tlen. W ten sposób tlen wypełnił powietrze.

Planeta Ziemia
https://epic.gsfc.nasa.gov/galleries/2016/lunar_transit

Przez te 4 miliardy lat Ziemia trwała w nierozerwalnym, najcudowniejszym cyklu, w którym każde drzewo, każdy owad i każda kropla wody odgrywała swoją rolę. Żaden gatunek nie jest zbędny ani szkodliwy. Wszystko żyje w równowadze. Wodospady, para wodna, chmury, deszcze, źródła, rzeki, morza, oceany, lodowce – niekończący się cykl – krwioobieg Ziemi. Była na niej zawsze taka sama ilość wody. Tą samą wodę piły wszystkie żyjące po sobie gatunki.

Wszystko było złączone. Powietrze i woda to nierozerwalna całość. Nad oceanami tworzą się chmury, które przynoszą deszcze lądom, a rzeki odprowadzają wodę z powrotem do oceanów. Perfekcyjna, życiodajna wspólnota. I tak przez 4 miliardy lat. Pojawienie się życia na lądzie wymagało niewyobrażalnej cierpliwości. Drzewo jest szczytowym osiągnięciem łańcucha gatunków. Nieskazitelna, żywa rzeźba. Rośnie powoli do Słońca, wbrew grawitacji. Po malutkich cyjanobakteriach odziedziczyło zdolność przechwytywania, magazynowania i odżywiania się energią Słońca zamieniając ją w drewno i liście. 4 miliardy lat temu żaden gatunek nie jest szkodliwy, zbędny czy samowystarczalny. Wszyscy żyją w równowadze. W końcu… niespełna 200 000 lat temu pojawiliśmy się

My – homo sapiens

Ludzie rozumni. Na początku żyliśmy w tym ziemskim, nierozłącznym cyklu. Byliśmy nierozerwalnym ogniwem planety. Korzystaliśmy z jej wód, powietrza i gleb. Zabieraliśmy jej tyle, ile niezbędne, by wyżywić siebie i swoje rodziny. To sprawiedliwy i stabilny sojusz. Nauczyliśmy się jej praw. Nasze miejsce zależne było od równowagi, gdzie każdy byt odgrywa swoją rolę i istnieje dzięki istnieniu innego bytu. Niezwykle delikatna harmonia.

Nasz geniusz polegał na tym, że znaliśmy swoje słabe strony. Dlatego siłę fizyczną, której nam brakowało znaleźliśmy u zwierząt. Udomowiliśmy je. To początek rolnictwa. Rozwinęło się zaledwie 10 000 lat temu i zmieniło nasz stosunek do natury. Nauczyliśmy się zwiększać plony i tworzyć nowe odmiany. Pierwsze miasta powstały 6 000 lat temu. Ucywilizowaliśmy się. Wszystko pochodziło od Ziemi: jedzenie, odzież, wszystko. Po raz pierwszy pojawiły się nadwyżki żywności.

Czas rewolucji

Dotarliśmy wreszcie do energii uwięzionej w Ziemi. Energia Słońca przechwytywana przez miliony lat, przez miliony roślin. Węgiel, gaz, ropa – uwolniły nas od najcięższej pracy. Od tego momentu dokonaliśmy przez zaledwie 50 lat tak radykalnych zmian, jak nigdy dotąd wszystkie gatunki razem wzięte. Korzystamy z dziedzictwa Ziemi liczącego 4 miliardy lat, choć sami mamy zaledwie 200 000. Jako gatunek jesteśmy tacy słabi, a zmieniliśmy jej oblicze, zagarnęliśmy całe połacie Ziemi, jak żaden inny gatunek przed nami. Tylko przez ostatnie 60 lat podwoiła się liczba ludności na Ziemi. Dzięki ropie, małe wioski rybackie zmieniły się w wielkie metropolie z setkami wieżowców i milionami mieszkańców. W Szanghaju w ciągu 20-stu lat wybudowano 3 tysiące wież i drapaczy chmur, a w budowie są setki kolejnych.

„Maszyny kopią, drążą i wydzierają Ziemi okruchy gwiazd pogrzebane od zarania dziejów – minerały”

1 litr ropy to tyle energii co w ciągu 24 godzin 100 par rąk ludzkich

Przez najbliższe 20 lat wydobędziemy z Ziemi więcej ropy niż w całych dziejach ludzkości. Stocznie, tankowce, transport produktów, handel międzynarodowy. Przed końcem tego stulecia w skutek nadmiernego wydobycia, wyczerpią się prawie wszystkie złoża. Ponieważ kończy się ropa, wytwarzamy paliwo syntetyczne z kanadyjskich piasków roponośnych. Największe na świecie koparki przesypują miliony ton piasku. Cały proces wzburzania, ogrzania i oddzielania bituminu wymaga milionów metrów sześciennych wody i niewiarygodnej ilości energii. Zanieczyszczenie jest katastrofalne.

Nadwyżki

Nie głód jest dziś problemem, ale to, co zrobić z nadwyżkami wytworzonymi przez nowoczesne rolnictwo. Ekspansja ziemi i uprawy monokulturowe na niewyobrażalną skalę sprzyjają rozwojowi pasożytów, likwidowanych pestycydami. Te toksyczne związki przeniknęły już do gleb, roślin, zwierząt, rzek i oceanów, wniknęły do jądra komórek. Obecnie w nowoczesnym rolnictwie jakość gleb i pory roku nie mają już znaczenia. Ogród warzywny Europy – Cieplarnie w Almerii (Hiszpania), 480 km2 powierzchni.

http://www.kosmonautyka.pl/zdjecia-satelitarne-szklarnie-w-poludniowej-hiszpanii

Dzięki pestycydom i sztucznym nawozom, dzięki nowym, wydajniejszym i łatwiejszym w transporcie odmianom, w ciągu ostatnich 100 lat zniknęło 75% gatunków roślin, do których ludzkość dochodziła przez tysiące lat. Na górze plastik, a pod spodem nawóz. Tony jednakowych warzyw i owoców dla marketów w całej Europie. Widok aż po horyzont.

https://gadzetomania.pl/60365,plastikowe-morze-almeria-szklarnie-tunele-foliowe

Największą tragedią oceanów jest to, że nie widać co dzieje się pod ich powierzchnią.

Choć liczba ludzi na Ziemi podwoiła się, to połowy ryb wzrosły pięciokrotnie z 18 do 100 milionów ton rocznie. Masowo opróżniamy oceany, dzięki ogromnym statkom-przetwórniom. 75% łowisk wyczerpuję się lub jest na progu wyczerpania. Wyginęła już większość dużych ryb. Nie mają czasu, by mogły się odrodzić. Drastycznie spada też liczebność ssaków morskich, które nie są w stanie wyżywić młodych. Nie mają szans z przemysłowym rybołówstwem. Przy tym tempie do 2050 roku w morzach nie będzie już ryb.

Ograniczone zasoby.

Obecnie 500 milionów ludzi żyje na terenach pustynnych, to więcej niż cała Europa. Dzięki odkryciu na tych terenach wody kopalnej, powstały jednak hektary pól uprawnych, które swój okrągły kształt zawdzięczają rozłożeniu rur nawadniających. Woda kopalna jest zasobem nieodnawialnym. Arabia Saudyjska przekonała się o tym dotkliwie. Wyczerpała już swoje złoża. W Izraelu również naturalną pustynię zmieniono w pola uprawne. Zużycie wody wzrosło wraz ze wzrostem eksportu. Jordan był kiedyś niezwykle potężną rzeką, dziś to zaledwie strumyk. Jego woda wylądowała w marketach całego świata, w produkowanych na pustyni warzywach i owocach. Bez dopływu wody z Jordanu poziom Morza Martwego obniża się obecnie o 1 metr rocznie. Wysycha na naszych oczach.

Zdjęcia satelitarne arabskiej pustyni w latach 1987-2012. Dane: Landsat 5 / NASA.
Google Maps 2019 Arabia Saudyjska

Dziś pustynne pola uprawne niemal całkowicie wyschły. Woda kopalna wyczerpała się.

Tymczasem…

tysiące kilometrów dalej, 1 osoba zużywa od 800 do 1000 litrów wody dziennie. Mieszkańcy Las Vegas należą do największych konsumentów wody na świecie. Mieszkają tam (na środku pustyni) miliony ludzi, a co miesiąc przyjeżdżają tysiące następnych.
Podobnie Palm Springs – to pustynia z tropikalną roślinnością i pięknymi, ogromnymi polami golfowymi. Woda do obu tych miast doprowadzana jest z rzeki Kolorado – nie wpływa już do morza, jej prąd zmniejsza się u źródła.

Źródło: http://azgs.arizona.edu/photo/impact-drought-lake-powell

Każdego roku znika 13 mln hektarów lasów.

Powietrze, woda, drzewa. Lasy są początkiem deszczu. Magazynują węgiel. Zawierają go więcej niż cała atmosfera ziemska. Są warunkiem równowagi klimatycznej, dzięki której oddychamy. W lasach schronienie ma 75% gatunków wszystkich żyjących zwierząt planety. Regularnie, ze zdziwieniem odkrywamy nowy gatunek, o którym wcześniej nie mieliśmy pojęcia.

Każdego roku znika 13 milionów hektarów lasów. Największy na świecie las deszczowy – Amazonia – skurczył się już o 20%. Wycięto go pod hodowlę bydła i uprawę soi, gdzie 95% tej soi wykorzystuje się jako paszę dla zwierząt hodowlanych w Europie i Azji. Wycinanie lasów to jedna z głównych przyczyn globalnego ocieplenia. Wzrost ocieplenia prowadzi do samoistnych pożarów. Płonące lasy uwalniają ogromne ilości węgla. Giną tysiące gatunków.

Jeszcze 20 lat temu Borneo było czwartą największą wyspą na świecie porośniętą lasem pierwotnym. Zniknie on przed upływem 10 lat. Został już niemal całkowicie wycięty pod uprawy olejowca. Z tego drzewa produkuje się olej palmowy, najczęściej wykorzystywany olej na świecie. Znajduje się prawie wszędzie, w każdym wafelku, w kosmetykach i detergentach.
Niewyobrażalnie piękne, różnorodne i tętniące życiem lasy zastąpiliśmy jednym gatunkiem.

Haiti, jeszcze do niedawna perła Karaibów, dziś nie jest w stanie samodzielnie wyżywić mieszkańców. Na jej wzgórzach pozostało już tylko 2% lasów. Nie ma roślinności i korzeni, które podtrzymywałby glebę. Ziemia nie chłonie wody deszczowej. Następuje erozja. Krzysztof Kolumb stwierdził kiedyś, że nie widział nigdy niczego tak pięknego, jak lasy Haiti. Przez najbliższe 10-15 lat kraj ten straci zupełnie zasoby leśne. Do dziś węgiel drzewny jest podstawą gospodarki tego kraju. 42 spośród 50 gór zostało już zupełnie ogołoconych.

Google Maps 2019 – wzgórze Haiti

Arktyczna pokrywa lodowa jest dziś 40% cieńsza niż 40 lat temu.

Skutki ocieplenia najbardziej widać na biegunach. Do roku 2030 północna pokrywa lodowa zniknie zupełnie w porze letniej. Poszerza się przejście łączące Amerykę, Europę i Azję. Promienie Słońca, które odbijał kiedyś lód, przenikają dziś i ogrzewają zimne wody oceanu. Ocieplenie przyspiesza.

Lód Grenlandii zawiera 20% słodkiej wody całej Ziemi. Wskutek ocieplenia woda ta spływa z lodu do Oceanu. Jeśli stopnieje, poziom morza podniesie się o ponad 7 metrów. Nie ma tu rolnictwa, przemysłu, nie ma ropy. Grenlandia ponosi skutki naszych działań w innych częściach globu. Ziemia to wciąż nierozerwalna całość. W jej krajobrazie pojawiły się już jeziora. Lód topi się w takim tempie, jakiego 10 lat temu nikt nie przewidywał. Rafy koralowe, niezwykle wrażliwe na temperaturę wody zniknęły już w 30%. Do 2050 roku zagrożone wymarciem są niemal wszystkie.

11 z 15 największych miast świata leży na wybrzeżu lub przy ujściu rzeki.

Podniesienie się poziomu mórz spowoduje wniknięcie soli do wód gruntowych i pozbawi mieszkańców wody pitnej. Nie jesteśmy w stanie przywidzieć skutków masowej migracji ludności. Każdego tygodnia do populacji miast dołącza ponad 1 milion ludzi. Większość z nich to rolnicy zmuszeni opuścić swoją ziemię z powodu nadmiernej eksploatacji.

Metan – dwukrotnie potężniejszy niż CO2.

Woda znika, temperatura podnosi się, susze powodują samoistne pożary lasów uwalniając kolejne pokłady CO2. Ocieplenie wciąż przyspiesza. Na Syberii dzięki niskiej temperaturze panuje wieczna marzłoć. Moment, w którym zacznie się topić, to wzrost temperatury o 1,5°C w odniesieniu do epoki sprzed rewolucji przemysłowej (1760). Przekroczyliśmy już poziom +1°C. Jeśli niczego nie zmienimy, zmarzlina zacznie się topić około 2030 roku. Na Syberii pod jej powierzchnią znajdują się ogromne pokłady metanu – to gaz dwukrotnie potężniejszy niż CO2. Jeśli marzłoć stopnieje, efekt cieplarniany przyspieszy tak bardzo, że nie będziemy w stanie go zatrzymać.

Raport IPCC 2018

Według najnowszego raportu klimatycznego zostało 11 lat – IPCC (Interngovernmental Panel on Climate Change, 8.10.2018) https://www.ipcc.ch/site/assets/uploads/2018/11/pr_181008_P48_spm_en.pdf

Naukowcy biorący udział w badaniach doszli do wniosku, że do roku 2030 bez drastycznych zmian w działaniach człowieka, dojdzie do nieodwracalnej w skutkach katastrofy na Ziemi. Temperatura podniesie się w stosunku do epoki sprzed rewolucji przemysłowej o 1.5°C. Do IPCC dołącza również NASA.

Główną przyczyną wzrostu temperatury na Ziemi jest masowe wycinanie lasów pod hodowle zwierząt i uprawę ziaren na paszę oraz spalanie paliw kopalnych. Hodowle zwierząt pochłaniają 70% całego zużycia wody na świecie i są jedną z głównych przyczyn zanieczyszczenia środowiska. Zachowując obecny trend temperatura przed końcem stulecia osiągnie poziom +4 °C.

Zgodnie z przeprowadzonymi badaniami, należy zrobić wszystko co możliwe, by ocieplenie klimatu nie przekroczyło +1.5°C. By to osiągnąć, emisja CO2 związana z działalnością człowieka musi do roku 2030 obniżyć się o 45% w stosunku do roku 2010, a do 2050 musi spaść do 0. To na granicy naszych możliwości.

„Prawa chemii i fizyki nie wykluczają możliwości ograniczenia ocieplenia do 1.5°C, ale wymagałoby to bezprecedensowych zmian”- Prof. Jim Skea, współprzewodniczący III grupy roboczej IPCC

The Guardian: „Rzeczą numer jeden, którą możesz ocalić planetę przed globalnym ociepleniem jest zaadoptowanie wegańskiej diety” (wykluczającej produkty pochodzenia zwierzęcego). https://www.theguardian.com/environment/2018/oct/10/huge-reduction-in-meat-eating-essential-to-avoid-climate-breakdown

http://www.ipcc.ch/report/sr15/
http://www.ipcc.ch/pdf/session48/pr_1…
https://www.cnn.com/2018/10/07/world/…
https://www.forbes.com/sites/unicefus…

Im bardziej rozwinięty cywilizacyjnie kraj, tym więcej mięsa zjadają jego mieszkańcy i tym więcej chorób cywilizacyjnych.

Rachunek jest prosty:

  • uzyskanie 100 kg ziemniaków wymaga 100 litrów wody
  • uzyskanie 100 kg ryżu wymaga 4 litrów wody
  • uzyskanie 100 kg wołowiny wymaga 13 000 litrów wody (plus ropa do produkcji i transportu)

„Decyzje, które dziś podejmujemy są krytyczne dla zapewnienia bezpieczeństwa i stabilnych warunków życia dla wszystkich ludzi – dziś i w przyszłości.[…] Najbliższe kilka lat będzie prawdopodobnie najważniejszymi w naszej historii” – dr Debra Roberts, współprzewodnicząca II grupy roboczej IPCC.

Raport Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) 2015

Opublikowano w nim badania sprzed kilkudziesięciu lat, z których wynika, że przetworzone termicznie mięso: wędliny, parówki, steki, peperoni, kurczaki, wołowina, wieprzowina itd. są bezpośrednio rakotwórcze w takim samym stopniu jak azbest, papierosy czy pluton.

„Codzienne spożywanie 50 gramów mięsa przetworzonego (np. 2 duże plastry szynki wędzonej) zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego o 18%.” (https://ncez.pl/choroba-a-dieta/nowotwory/spozycie-miesa-a-ryzyko-nowotworow)

Badacze z Harvardu analizowali wyniki 9 przeprowadzonych w przeszłości badań i uznali jednoznacznie, że 1 porcja przetworzonego mięsa dziennie zwiększa ryzyko cukrzycy o 51%, związek między jedzeniem mięsa, a cukrzycą uznali za niepodważalny.

Lekarze z całego świata jednoczą się tworząc nowy ruch medycyny odpowiedzialnej. Oto tylko kilka cytatów:

  • Susan Levin R.D. dietetyk

„Ludzie dziedziczą niezdrowy tryb życia i przekazują go swym dzieciom. Dlatego zachorują na te same choroby co ich dziadkowie i rodzice.”

  • Dr Michael Klaper M.D.

„Gdybym miał przekazać jedną rzecz badaczom szukającym przyczyny cukrzycy, zatkanych tętnic, podwyższonego ciśnienia, otyłości powiedziałbym im tylko trzy słowa: to przez jedzenie.”

  • Dr Michael Greger M.D.

„Większość amerykańskich 10-latków ma już otłuszczone tętnice, co jest pierwszym krokiem do zawału serca i udaru.”

„Gdy jemy bakterie zawarte w martwym mięsie od razu powstaje stan zapalny w naszym organizmie, który praktycznie paraliżuje tętnice. Tętnice sztywnieją i nie mogą się rozprężać.”

„Zawały wynikają nie z genów, a z diety bogatej w mięso.”

„Ludzie, którzy piją mleko częściej doznają urazów bioder, mają częściej raka i żyją krócej.”

  • Dr Joel Kahn M.D. Kardiolog

„Podstawowym źródłem cholesterolu jest kurczak, bo je się go tak dużo, a ma tyle samo cholesterolu co wołowina. Jajka są zaraz po nim. Jedzenie jednego jajka dziennie jest tak samo szkodliwe jak wypalenie pięciu papierosów. Żółtko jest najbardziej skoncentrowanym źródłem nasyconego tłuszczu i cholesterolu. Ma odżywiać kurczaka przez 21 dni bez pomocy z zewnątrz. To czysty tłuszcz i cholesterol. Gdy wprowadzamy to do krwioobiegu otłuszcza to nasze czerwone krwinki, krew gęstnieje i robi się lepka. Poziom hormonów się zmienia. Poziom cholesterolu wzrasta. Nie ma nic zdrowego w jedzeniu żółtka.”

  • Dr Kim A. Williams, kardiolog, Prezes Amerykańskiego Kolegium Kardiologicznego

„Nadciśnienie i cukrzyca u mężczyzn są tym rzadsze im mniej je się produktów odzwierzęcych.”

  • Dr Neal Bernard M.D., ekspert od cukrzycy

„Cukrzyca nie jest i nigdy nie była spowodowana dietą bogatą w węglowodany i cukier. Powodem jest dieta, która otłuszcza krew, czyli typowa dieta oparta na mięsie. Komórki mięśniowe obudowują się cząsteczkami tłuszczu, które powodują insulinooporność, a to oznacza, że naturalny cukier z pożywienia nie może przedostać się do właściwych komórek i zatrzymuje się we krwi. To jest właśnie cukrzyca.[…]To tłuszcz prowadzi do cukrzycy”.

„Dieta oparta na mięsie istotnie wpływa na powstawanie chorób serca i jest wszechobecna”.

„Aminokwasy heterocykliczne są ewidentnie rakotwórcze i mogą wytworzyć się w każdym mięsie, które jest podgrzewane, ale największym ich źródłem jest kurczak.”

„Kazeina, główne białko w produktach mlecznych, w które wyjątkowo bogaty jest ser, niszczy ludzki proces trawienny i powoduje powstawanie kazomorfin, które wędrują do mózgu i przyczepiają się do tych samych receptorów co heroina. Nie są tak silne, ale wystarczająco silne, by człowieka uzależnić. Mleko ludzkie ma 2.7 grama kazomorfiny na litr, a krowie 26 gramów na litr. Nic dziwnego, że tak uzależnia”.

„Naukowcy badali rozwój kości u dzieci i to, czy są łamliwe. Dzieci pijące najwięcej mleka mają najsłabsze kości. Mleko nie wzmacnia kości”.

Dioksyny są najbardziej toksycznymi chemikaliami znanymi nauce. W 93 % dostarczane nam są w mięsie i nabiale. Człowiekowi zajęłoby 14 lat, by przez oddychanie dostarczyć ich tyle, ile hodowlana krowa zjada w ciągu jednego dnia, gromadzą się one w jej tłuszczu i przenikają do mięsa i mleka.

  • Dr Paul Porras, M. D. Pediatra

„Mleko jest szkodliwe dla człowieka. Jako pediatra codziennie widuję dzieci cierpiące na schorzenia związane ze spożywaniem nabiału: egzemy, trądzik, zaparcia, refluks, niedobory żelaza, anemia.”

Nie ma na świecie ani jednego człowieka, który potrzebowałby picia mleka krowy, żyrafy czy słonia. Natura nie przeznaczyła mleka krowy dla człowieka. To pokarm dla cieląt. Większość ludzi nie toleruje laktozy z mleka. I to zupełnie naturalne. Po okresie niemowlęcym organizm przestaje produkować laktazę, czyli enzym niezbędny do trawienia laktozy zawartej w mleku. To naturalny sygnał informujący o tym, że nie potrzebujesz już mleka swojej matki, tym bardziej mleka matki innego gatunku.
Białko mleka krowiego to najsilniejszy alergen pełny hormonów płciowych.

20 % populacji zużywa 80% ziemskich zasobów

Koszt działań 20% populacji jest wysoki. Ponoszą go pozostali, choć nie brali w nich udziału.

  • Większość zbóż uprawianych na Ziemi przeznacza się na pasze dla zwierząt hodowlanych.
  • 40% ziem uprawnych doznało trwałego uszczerbku wskutek nadmiernej eksploatacji.
  • Każdego roku znika 13 milionów hektarów lasów, głównie pod hodowle zwierząt i uprawę ziaren przeznaczanych na pasze.
  • Pokrywa lodowa jest 40% cieńsza niż 40 lat temu.
  • Tworzy się sztuczne wyspy i stoki narciarskie na pustyni, gdzie zawsze świeci Słońce, nie ma żadnej baterii słonecznej.
  • Gatunki wymierają w tempie 1000 razy szybszym niż naturalnie.
  • Przy obecnej skali połowów do 2050 roku w oceanach nie będzie ryb.
  • Ostatnie 15 lat to najcieplejszy okres w historii ludzkości.
  • Do 2050 roku będzie minimum 200 milionów uciekinierów klimatycznych.
  • 80% wykorzystywanej energii pochodzi ze źródeł kopalnych.

Eko rewolucja

  • Katar – jedno z najbogatszych państw, otworzyło swoje granice dla najlepszych uczelni. Kultura, wykształcenie, badania, innowacje to niewyczerpalne zasoby.
  • Lesoto – najuboższe państwo Świata inwestuje stosunkowo najwięcej w kształcenie obywateli.
  • Antarktyda – ogromny zasób naturalny, do którego żadne z Państw świata nie ma wyłącznych praw. To rezerwat spokoju i rozwoju nauki. Traktat o jej nienaruszalności podpisało 49 państw, uznając ją za wspólne dobro całej ludzkości.
  • Pierwsze parki naturalne powstały dopiero około 100 lat temu. Stanowią dziś 13% powierzchni kontynentalnej. Na ich terenach człowiek działa znowu łącznie z naturą. Ta harmonia nie może pozostać wyjątkiem – niech stanie się regułą.
  • Korea Południowa – lasy zostały całkowicie zniszczone przez wojnę. Dzięki wdrożeniu narodowego programu rekultywacji terenów leśnych znów pokrywa 65% jej powierzchni, a 75% papieru poddaje się recyklingowi.
  • Kostaryka – nie ma armii. Pieniądze zamiast na zbrojenie przeznacza na edukację, ekoturystykę i ochronę lasu pierwotnego.
  • Gabon – jest dziś wiodącym producentem drewna, choć prowadzi wycinkę selektywną – tylko jedno drzewo na hektar. Lasy to największy zasób ekonomiczny tego kraju, dzięki selektywnej wycince ma on czas się odrodzić. Programy bezpiecznego zarządzania lasem powinny stać się obowiązkowe.
  • Władze Nowej Zelandii, Islandii, Austrii, Szwecji i innych krajów uznały rozwój odnawialnych źródeł energii za swój priorytet.
  • Islandia – powstała elektrownia zasilana ciepłem Ziemi.
  • Dania – na jej wybrzeżu farmy wiatrowe produkują 20% elektryczności kraju. Funkcjonuje już prototyp elektrowni węglowej, która węgiel wydziela do Ziemi, a nie w powietrze.
  • USA, Chiny, Indie, Niemcy i Hiszpania inwestują najwięcej w energię odnawialną. Stworzyły 2.5 mln miejsc pracy.

W ciągu 90 minut Słońce wytwarza tyle energii ile cała ludzkość zużywa w ciągu roku.

Wszędzie wieje wiatr, wszędzie świeci Słońce. Potrafimy naśladować rośliny i ujarzmić jego energię. Wystarczy tylko, że zamiast drążyć w Ziemi spojrzymy w niebo. Wykorzystamy Słońce – to nowa świadomość i współdziałanie. Zdrowie, nauka, ochrona zwierząt i środowiska.

Czworo z pięciorga dzieci na świecie chodzi dziś do szkoły. Edukacja nigdy nie była tak dostępna.

Dlatego robię te książki, bo wiem, że rolnictwo na ludzką skalę w zgodzie z prawami przyrody może wyżywić całą Ziemię, jeśli produkcja mięsa i nabiału nie będzie jej niszczyć. Rośliny dojrzewające w Słońcu są wypełnione jego energią. Im więcej dostarczasz ich sobie w nieprzetworzonej formie, tym więcej energii, witamin i minerałów masz do dyspozycji. Zachęć dziecko do ich jedzenia od najmłodszych lat przez zabawę, a zmieni się jego świat i świat przyszłych pokoleń. Książka wzmacnia sensomotoryczne zdolności Twojego dziecka i kształtuje jego kreatywność. Uczy zdrowych nawyków żywieniowych i ochrony środowiska. Wykorzystuję w nich przede wszystkim materiały naturalnego pochodzenia oraz filce z recyklingu.

Nie zapominajmy o tym co było i pamiętajmy o tym co zostało. Nasze dzieci, to nasza przyszłość. Twoja decyzja zmienia wszystko. Każdy, bogaty i biedny może wnieść swój wkład. Mieszkamy w różnych miejscach, na wiele tematów mamy z pewnością odmienne zdania. Bez względu jednak na rasę, język i pieniądze możemy działać wspólnie. To oblicze planety, którą przecież kochamy. Cierpliwie przypomina, że wszystko jeszcze w naszych rękach. Opowiada nam o miłości.

Ania – autorka

Źródła:

https://www.youtube.com/watch?v=Og62hbNl794
https://www.youtube.com/watch?v=_DAr7A3cDV4
http://www.kosmonautyka.pl/zdjecia-satelitarne-szklarnie-w-poludniowej-hiszpanii
https://gadzetomania.pl/60365,plastikowe-morze-almeria-szklarnie-tunele-foliowe
https://www.youtube.com/watch?v=0VbTT5GUqBk&has_verified=1
https://www.youtube.com/watch?v=kxJ3d_hnXXM
http://azgs.arizona.edu/photo/impact-drought-lake-powell
http://www.ipcc.ch/report/sr15/

https://www.forbes.com/sites/unicefus…
https://ncez.pl/choroba-a-dieta/nowotwory/spozycie-miesa-a-ryzyko-nowotworow
https://www.youtube.com/watch?v=SbEUHCU_GtM
https://www.youtube.com/watch?v=3IhP1A2LCUU
https://www.youtube.com/watch?v=yvSxH5-co9A&t=97s

http://www.ipcc.ch/pdf/session48/pr_1…

https://www.theguardian.com/environme…

https://www.cnn.com/2018/10/07/world/…